Fercsik Zsoltműszaki ügyintéző +36 1/467-7008Kapcsolat

Műanyag csőszerelés

CsőszerelésIpari rendszerekKözműrendszerekABSPEPFAPPPVC-CPVC-UPVDFÉlelmiszeriparEnergiaiparÉpületgépészetErőművi alkalmazásokFelületkezelésGázhálózatokGépiparGyógyszeriparHajóiparHűtéstechnikaKarbantartásKészülékgyártásMikroelektronikaOlajiparÖntözésÖsszes iparágSörfőzdékSzennyvíz hálózatokTejiparTűzvédelemUszodatechnikaVegyiparVízhálózatokVízkezelés Vissza

A Georg Fischer cég egyedülállóan nem csak műanyag csővezeték rendszer elemeket – csöveket, idomokat és elzáró szerelvényeket – hanem a hozzá szükséges technológiákat, szükséges gépeket, eszközöket is gyártja, forgalmazza.

A felhasználók a hegesztett kötések kialakításához alapanyag, felhasználási hely vagy technológia szerint 5 különböző és egymással szilárdságilag egyenértékű hegesztési technológia közül választhatnak. Így biztosítható, hogy minden felhasználó az igényeinek legjobban megfelelő technológiát választhassa.

Műanyag csőszerelés

Elektrofúziós hegesztés

Az elektrofúziós hegesztés egy kedvelt és megbízható eljárás, melyet leginkább a víz- és gáz nyomóhálózatoknál alkalmaznak, azonban az ipari vezetékeknél is egyre népszerűbb. Az elektrofúziós idomokba egy fűtőszál van beépítve, ami kis feszültséggel (max. 40 V) folyamatosan viszi be a hegesztéshez szükséges energiát a kötési helyre. A fűtőszálat körbevevő anyag megolvad, és a hő hatására expandál. Az ömledék először elkezdi bezárni a rést a cső és az idom között, amely hőátadást eredményez a cső felé, amely szintén felmelegszik és megömlik a hegesztési zónában. Az egyre növekvő hőtágulási kapcsolat a cső és az idom között – amely a hegesztési zóna végén, a hidegzóna által határolt – felépíti a hegesztési nyomást, ami homogén hegesztési kapcsolatot eredményez a cső és az idom között.
Előnyök:
 • Nagyon egyszerű használat
 • Termelékeny
 • Széles mérettartomány
 • Automatikus hegesztési jegyzőkönyvek PDF-ben

Tompahegesztés

A tompa hegesztési technológia egy biztonságos, megbízható és költséghatékony hegesztési eljárás nagyobb méretek esetén. Nagyobb hozzáértést igényel, mint az elektrofúziós hegesztés. A csövek és idomok hegesztési felülete (homlokfelület) fel vannak melegítve a hegesztési hőmérsékletre, és mechanikus nyomás alatt létrejön a kötés – kiegészítő anyagok alkalmazása nélkül. Egy homogén, hegesztett kötés jön létre.
Előnyök:
 • Rövid előkészítési idő
 • Erős kötés
 • Tökéletes megoldás nagyobb méretekhez
 • Precíz, dokumentálható technológia

Hegesztőgépek (közmű)

CNC 4.0 széria – CNC vezérelt hidraulikus tompahegesztő gépek, érintőképernyővel. A gép végigvezeti a hegesztési cikluson, a memóriájába mentett hegesztési adatok segítségével, így csökkentve a hibalehetőségeket. A berendezés hangjelzésekkel jelzi az egyes folyamatok végét. Az elkészült hegesztésekről PDF jegyzőköny generálható. Mérettartomány: d160 – d630 mm között
TOP 2.0 széria – Kézi vezérlésű félautomata hidraulikus tompahegesztő gépek, egyszerű, letisztult kezelőfelülettel. A hegesztési adatok megtalálhatók a vonatkozó berendezés Hegesztési táblázataiban, vagy a SmarTable applikációban. Egyes folyamatokhoz időzítő állítható be, így a hegesztési folyamat részben vezetett. Az elvégzett hegesztésekről, a WR 200 S hegesztési adatrögzítő segítségével, hegesztési jegyzőkönyv generálható. Mérettartomány: d160 – d630 mm között
ECO S széria – Kézi vezérlésű hidraulikus tompahegesztő gépek. Költséghatékony megoldás, de valamennyi munkafolyamatért a kezelő a felelős. A hegesztési adatok megtalálhatók a vonatkozó berendezés Hegesztési táblázataiban, vagy a SmarTable applikációban. Az elvégzett hegesztésekről a WR 200 ECO hegesztési adatrögzítő segítségével hegesztési jegyzőkönyv generálható. Mérettartomány: d160 – d315 mm között

Hegesztőgépek (ipari)

IM széria – Az IM széria egy ipari tompahegesztőgép-család, nyomócső-rendszerekhez. A könnyű súly és a rugalmasság egy masszív gépben találkozik. Alkalmas PE, PP, PB, PVDF csövek és idomok hegesztéséhez. Az ipari megoldásoknál a siker kulcsa, hogy biztonságos és megbízható csőkötések létesüljenek különböző alapanyagokból, akár előgyártás akár helyszíni munkáknál. Az IM család a legváltozatosabb igényeket is kielégíti.
Mérettartomány: d32-160 és d90 -315 mm között
SG 160 – Univerzális, tompa és tokos hegesztőgép, amely helyszíni és műhely munkára egyaránt alkalmas. Alkalmas PE, PP, PVDF csövek és idomok hegesztéséhez. Hordládával szállítjuk.
Mérettartomány: d16- 160 mm között
PSO701 – Tompahegesztő berendezés elsősorban épületgépészeti felhasználásra, PE és PP anyagokhoz. A hegesztőgépet hordládával szállítjuk, amelyre a gép rögzíthető, így munkapadként használható.
Mérettartomány: d40- 160 mm között
MC 110 – Hordozható tompahegesztőgép, PE és PP anyagokhoz. Ideális és helyszíni és műhely munkákhoz, akár szegmentált idomok gyártásához is.
Mérettartomány: d20- 110 mm között
SSE széria – Kézi tompahegesztő gép, PE és PP anyagok hegesztéséhez. Elérhető 120, 200 és 300 mm átmérőjű hevítőtükörrel.

Tokos hegesztés

Manuális hegesztési mód, a legnagyobb hozzáértést és odafigyelést igénylő hegesztési eljárás. Ezen hegesztési eljárásnál speciális hevítő szerszámra van szükség, mivel a felhevített csövet bele kell nyomni a szintén felhevített idomba. Először felmelegítik a cső végének külső felületét és az idom belső felületét hevítő idompárokkal, majd kézzel vagy géppel összenyomják. Homogén hegesztett kötés jön létre.
Előnyök:
 • Rövid hegesztési idő
 • Erős kötés
 • Könnyű és egyszerű kötési mód

Hegesztőgépek

SG125 – Az SG 125 egy ipari felhasználásra készült tokos hegesztőgép. Masszív felépítés és minőségi anyaghasználat. Hordládával szállítjuk.
SG 160 – Univerzális, tompa és tokos hegesztőgép, amely helyszíni és műhely munkára egyaránt alkalmas. Alkalmas PE, PP, PVDF csövek és idomok hegesztéséhez. Hordládával szállítjuk
MSE széria – Kézi tokos hegesztőgép PE és PP hegesztéséhez. A berendezés PVDF hegesztésre is alkalmas, ehhez speciális hevítő idompárokra van szükség. Asztali rögzítővel, hordládában szállítjuk.
Mérettartomány: d16 – 63 és d16 – 110 mm között

IR-hegesztés

Tompahegesztési eljárás, azonban a hőközlés során a fűtőelem nem lép kontaktusba a hegesztendő elemekhez, hanem infravörös sugárzás révén kerülnek ömledékállapotba. Az elkészült hegesztéseket a címke nyomtató segítségével feliratozni lehet, ezzel is biztosítva az így készült kötések megfelelő minőségét. Rendkívül precíz, tiszta és reprodukálható hegesztési mód.
Előnyök:
 • Érintkezésmentes hegesztés
 • Reprodukálható
 • Erős kötés
 • Precíz, dokumentálható technológia

Hegesztőgépek

IR-63 Plus
IR-63 M
IR-110 Plus / A
IR-225 Plus
IR-315 A
IR-400 A

BCF-hegesztés

Hegesztési varrat-, horony- és dudormentes hegesztési eljárás, mellyel tökéletesen homogén, gyengítési tényező nélküli kötéseket hozhat létre. Alkalmas a legmagasabb tisztasági követelményeknek megfelelő rendszer kialakításához, pl. injekció gyártáshoz használt víz szállítására, de kedvelt eljárás a mikroelektronikai iparban is.
Előnyök:
 • Erős kötés
 • Reprodukálható
 • Precíz, dokumentálható technológia
 • Minimalizált emberi tényező

Ragasztás

A ragasztás egy egyszerű és gyors kötési mód, mellyel a PVC-U, PVC-C és ABS anyagok köthetők.

Ragasztók

Tangit PVC-U ragasztó PVC-U alapanyagú csövek és idomok ragasztásához. Többféle kiszerelésben, akár ecsettel.
Tangit DTX Különleges ragasztószer, kritikus közegekhez. PVC-U és PVC-C csövekhez és idomok ragasztásához.
GF DYTEX Különleges ragasztószer, 93-96%-os kénsavhoz. PVC-U és PVC-C csövekhez és idomok ragasztásához.
Tangit ABS ragasztó PVC-C alapanyagú csövek és idomok ragasztásához.
Tangit Rapid Oldószermentes, kétkomponensű ragasztó.PVC-U és PVC-C csövekhez és idomok ragasztásához.
Tangit Express Gyorsan kötő PVC-U ragasztószer. Javítási munkákhoz kiváló.

Tisztítók

Tangit PVC-U/PVC-C/ABS tisztító Oldószeres ragasztáshoz használható tisztítófolyadék.
Tangit KS tisztító PE, PP, PB és PVDF hegesztéséhez használható tisztítófolyadék. Tangit Rapidhoz alkalmas, azonban az oldószeres ragasztáshoz nem használható.
GF DYTEX tisztító GF DYTEX ragasztószerhez használható tisztítófolyadék.

Szerszámok


Leélező szerszám 15°-os élletörő szerszám különféle alapanyagú műanyag csövekhez (PVC, ABS, PB, PP, PE). Akár d400 mm méretig.
Csővágó szerszám Vágószerszám műanyag csövek sorjamentes, merőleges darabolásához, d10-d160 mm mérettartományban.
Ecsetek A ragasztószer egyenletes felviteléhez. Mérettartományonként eltérő mérettel.

Szerelt kötések

iJOINT

A GF folyamatos fejlesztéseinek eredménye vizes felhasználásokhoz alkalmas iJOINT rendszer. Egy ajakos tömítésekkel szállított gyorskötős rendszer, a gyors szerelésért, a maximális megbízhatóságért, nagy áteresztőképességgel, mindezt akár a legzordabb körülmények között, gépesítés nélkül.
Alkalmazási hőmérséklet tartomány: -10°C és +45°C között
Nyomástartomány: akár 16 bar
Átmérő tartomány: d20 – d1200 mm

Menetes öntvény idomok

Menetes rozsdamentes és horganyzott, valamint fekete temperöntvényidomok, széleskörű felhasználásra.
Mérettartomány: ¼” – 4” között

Karimás kötések

Laza karimás csatlakozásokkal különböző csőanyagokat lehet összekötni, de szerelvények esetén is elterjedt kötési mód. A GF kínálatában megtalálhatók a tisztán polimer üvegszálerősítéses karimák, az acélbetétes bevonatos karimák és a horganyzott acél típusok is.
Átmérőtartomány: DN15-DN900 mm között
Nyomástartomány: akár 16 bar

Szerszámok kiegészítők

Vágás

KRA csődarabolók – Vágószerszám műanyag csövek sorjamentes, merőleges darabolásához.
Mérettartomány: d10-d160 mm

Hántolás

Elektrofúziós hegesztésnél a cső palástján lévő oxidréteg eltávolításához. Megfelelő hántolás nélkül az elekrofúziós kötés hibásnak tekintendő!
RS hántolók – A leggyorsabb hántolószerszám, melyet gyűrűs kialakításának köszönhetően bárhol a csőre lehet illeszteni. PE, PE-X, PP csövekhez. Műanyag hordládával.
Előnyök:
Kiváló minőségű csőhántolás, korlátlan hosszon
Csőmérettől és ovalitástól független hántolási minőség
Egyenletes hántolási mélység körkörösen 360°-ban
Minimális helyszükséglet
Működő csöveken is bárhol felhelyezhető
Csővégek és nyeregidomok hegesztésének előkészítéséhez
Méretenként optimális előtolás, minimális számú körbeforgatás mellett
Kizárja a nem megfelelő hántolásból, kaparásból eredő hegesztési hibákat
Mérettartomány: d40-d315
PT2 hántoló – Állítható csővég hántoló, többféle mérettartománnyal, PE, PE-X, PP csövekhez. Fém hordládában. Mérettartomány: d63 – d500 mm (3 méretben)
PT4 hántolók – Méretenkénti csővég hántoló, PE, PE-X, PP csövekhez. 4 élű keményfém pengével. Műanyag tárolódobozban. Mérettartomány: d20 – d63 mm

Rögzítő szerszámok

Elektrofúziós hegesztés során a hegesztendő elemek nemkívánatos elmozdulásának megakadályozására. Kínálatunkban megtalálhatóak a két- és négypofás rögzítő szerszámok és a nyeregidomok hegesztésénél használatos leszorítókészletek is. Részletekért keresse üzletkötőinket.
Mérettartomány: akár d500 mm

Elszorító szerszámok

PE vezetékek elszorításához alkalmas kézi és hidraulikus berendezések. A megfelelő elszorításhoz oldalanként 2 szerszám használatát javasoljuk.

Kiegészítők

Összecsukható munkapad – Strapabíró fa munkalappal, fém szegéllyel, gyorsrögzítő szerkezettel. Ideális kiegészítő helyszíni munkákhoz.
Szíjas csősatu – Alumínium öntvény szerkezet, bőr szíjjal. Deformációmentes megfogás, műanyag csövek esetén.

Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat. Oldalunk sütiket használ. Részletek...

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás